TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE NUNTĂ ÎN MOLDOVA ȘI BUCOVINA

Continuăm călătoria în lumea tradițiilor și a obiceiurilor de nuntă cu cele mai frumoase dintre ele din Moldova și Bucovina. 

În Moldova, se păstrează din moși-strămoși o tradiție extrem de specială, cea a șervetului de schimb. Mireasa oferă mirelui acest șervet – o batistă brodată manual, tradițional – care se împarte în două – jumătate îi rămâne lui, iar cealaltă jumătate îi revine miresei. La moarte, aceștia sunt îngropați cu jumătățile de șervet, asigurându-le regăsirea în ceruri.

Tot în această zonă, se obișnuiește ca mirii să aibă mai mult de două perechi de nași. Aceasta arată bogația mirelui.

Printre tradițiile și obiceiurile acestei zone, se regăsesc, la fel ca în Transilvania, obiceiul bradului împodobit, gătitul miresei și al mirelui, dar și dansul găinii. 

În Moldova, toate nunțile trebuie să țină până în zori!

P.S.: Se spune că tradiția florilor din piept este originară din Moldova. 

Dacă e să mergem puțin în sus, pătrundem pe frumoasele și celebrele tărâmuri bucovinene, regiune bine cunoscută pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor naționale. 

Cu 3 săptămâni înainte de marele eveniment, nunta este strigată de către preot, în Biserică. Acest obicei ferește nuntașii de vreo obiecție legată de căsătoria celor doi tineri. 

Mireasa trebuie neapărat să plângă în ziua nunții în semn de regret al plecării de la casa părintească. Dacă aceasta nu reușește să plângă natural, este „forțată” prin cântece de jale sau, în cazuri extreme, chiar și ceapă. 

Se mai spune că mirele trebuie să-și câștige mireasa, ceea ce înseamnă că, odată ajuns în casa socrilor, va purta o negociere serioasă cu aceștia, pentru a-și primi mireasa. 

Mireasa trebuie să danseze cu TOȚI nuntașii, iar aceștia o vor răsplăti cu câte un bănuț (de obicei, pus în sân). Aceasta îi va aduce prosperitate și noroc în căsnicie. 

Printre ultimele obiceiuri regăsite în cultura bucovineană se numără schimbarea statutului miresei, moment în care aceasta își schimbă rochia de mireasă cu un costum popular și o dăruiește altei fete ce urmează să se căsătorească. Tot atunci, mirii trebuie să-și îmbrace socrii în haine noi. 

Și uite așa, „am încălecat pe-o căpșună”, dar nu v-am spus o minciună, ci o altă poveste frumoasă, autentică, a nunților din țara noastră.

Nunta este o poveste frumoasă, presărată cu obiceiuri și detalii mărunte, dar superbe, provenite din regiuni și zone. Weddiplan este platforma prin intermediul căreia veți putea avea tot timpul la voi lista de invitați, ideile, bugetul sau furnizorii aleși, la doar un click distanță; cu alte cuvinte, va fi ajutorul vostru cel mai de preț în organizare, avându-l alături 24/7.  Vreți să fiți printre primii care află detaliile? Înregistrați-vă AICI.

Surse: adevarul.ro, studioblitz.ro.