TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE NUNTĂ  ÎN BANAT, OLTENIA, MUNTENIA ȘI DOBROGEA

Parcurgem ultimele regiuni ale tării – Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea – în căutarea celor mai frumoase tradiții și obiceiuri de nuntă, care crează o atmosferă autentică și specială. 

În Banat, cel mai important nuntaș este nașul, acesta având responsabilitatea de a se asigura că întreg evenimentul se desfășoară ca la carte; un fel de… wedding planner, dar din partea familiei, am putea spune :D. 

Dacă mireasa nu dorește să devină degrabă mamă, ea trebuie să arunce cu boabe de mac la intrarea în biserică. Numărul de boabe aruncat reprezintă numărul de ani până când proaspăt-căsătoriții vor avea primul copil.

Unul dintre cele  mai populare momente din cadrul petrecerii este jocul miresei, când invitații aproape… licitează pentru a dansa cu aceasta. 

În această regiune, tradițiile de nuntă continuă și a doua zi. Dimineața, se fierbe un ou și se pune pe jos pentru a fi călcat de miri. Se spune că acela care îl calcă primul va fi „cocoșul” în casă. Totodată, mirii trebuie să ajungă la o fântână aflată la răscruce de drumuri și să tragă apă într-o găleată, cu care să spele, mai apoi, mâinile oamenilor din jur. Aceștia îi vor răsplăti cu bani. 

Până nu demult, în Oltenia, toate nunțile se țineau duminica, iar ținutele mirilor era obligatoriu să fie porturi populare. Astfel, în vinerea de dinaintea nunții, s-a creat obiceiul Fedeleșului, o petrecere a mirilor cu prietenii apropiați, în cadrul căreia se și împodobea bradul. Ce este interesant și diferit la acest obicei este că, în această regiune, bradul se „leagă” cu o împletitură din trei fire de ață – roșie, albă și albastră, pentru a alunga necazurile și spiritele rele. În ziua nunții, bradul este purtat de un băiat neînsurat și este legat la poarta casei unde vor locuii mirii.  

Tot aici, în ziua nunții se practică obiceiul udatului – mireasa și domnișoarele de onoare, împreună cu băiatul neînsurat ce poartă bradul și întreg alaiul miresei, se îndreaptă, în dimineața nunții, către a treia fântână înspre răsărit, de unde scot o găleată de apă și stropesc, cu un mănunchi de busuioc, oamenii ce s-au strâns în jurul lor. 

Bineînțeles, și în Oltenia se regăsesc tradiții și obiceiuri general-valabile, cum ar fi gătitul miresei și al mirelui, turta miresei, despodobitul acesteia și furatul miresei.  

Tradițiile și obiceiurile de nuntă din Muntenia se aseamănă în mare măsură cu cele din Oltenia, fiind cel mai mult respectate în cadrul nunților organizate la sat. Și aici, se practică obiceiuri ca împodobirea bradului, udatul, gătitul și hora miresei, turta miresei sau dansul găinii. 

La fel, în Dobrogea se regăsesc momente ca: turta miresei, aruncarea cu boabe de orez la ieșirea de la cununia civilă, hora miresei, dezgătitul miresei sau dansul găinii. 

Ne bucurăm de o țară frumoasă, cu o mare bogăție istorică. Tradițiile și obiceiurile ne însoțesc la fiecare eveniment, oferindu-i o notă de autenticitate. 

Gata! Am încălecat pe-o roată și v-am spus povestea toată…

Nunta este o poveste frumoasă, presărată cu obiceiuri și detalii mărunte, dar superbe, provenite din regiuni și zone. Weddiplan este platforma prin intermediul căreia veți putea avea tot timpul la voi lista de invitați, ideile, bugetul sau furnizorii aleși, la doar un click distanță; cu alte cuvinte, va fi ajutorul vostru cel mai de preț în organizare, avându-l alături 24/7.  Vreți să fiți printre primii care află detaliile? Înregistrați-vă AICI.

Surse: studioblitz.ro, adevarul.ro, doyou.ro, madvideo.ro.